Cordoba in het kort  • Introductie:

Cordoba telt 328.000 inwoners, daarmee is het de derde stad van Andalusië, na Sevilla en Malaga, en de twaalfde van Spanje.

De stad ligt op een hoogte van 122 meter boven de zeespiegel aan de rivier de Guadalquivir, en aan de voet van het Sierra Morena gebergte.

Ooit was Cordoba een van de belangrijkste steden ter wereld. Rond het jaar 900 telde de stad meer dan 500.000 inwoners, wat voor die tijd erg veel was, en was daarmee de op een na grootste stad uit die tijd.

Cordoba was de hoofdstad van het Emiraat van Cordoba en later van het Kalifaat. In die tijd zijn er veel monumenten gebouwd die vandaag de dag nog steeds zijn te bewonderen. Zoals de Mezquita, de derde grootste moskee van de wereld, met middenin de Katholieke Kathedraal. Oorspronkelijk telde de Mezquita 1200 zuilen, daarvan werden er ongeveer 400 opgeofferd om de Kathedraal te kunnen bouwen.

Cordoba was ook een belangrijke Romeinse stad, ook veel van die oude ruïnes zijn goed bewaard gebleven en te bezichtigen.

Veel bekende historische figuren zijn in Cordoba geboren, zoals de Romeinse filosofen Seneca en Maimonides.

In 1984 werd het oude historisch centrum van Cordoba als geheel opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

De gastronomie van Cordoba is de echte Andalusiche, zo is het beroemdste gerecht "Rabo de Toro", stierenstaart. Die wordt op allerlei manieren bereid.

Romeinse Tempel
Templo de Marte (Cordoba)
  • Beknopte geschiedenis:

Het is niet helemaal duidelijk wie Cordoba heeft gesticht.

Volgens sommige bronnen zou de Carthaagse generaal Hamilcar Barkas rond het jaar 250 v. C. het hebben gedaan met de naam Karduba, afgeleid van "Kart-Juba", stad van Juba. Juba was een van zijn generaals die daar in de buurt was gesneuveld.

De meest aanvaarde versie zegt dat de Romein Marcus Claudius Marcelus de echte stichter is, hij deed dat in 169 v. C. en veranderde de naam in Corduba. De oorspronkelijke bevolking van Corduba bestond uit Romeinse patriciërs, afkomstig uit Rome zelf.

Corduba was een belangrijke stad voor Rome, en onder de naam Colonia Patricia werd zelfs de hoofdstad van de Hispania Ulterior Baetica.

In 411, na de val van het West-Romeinse rijk, werd de stad door de Vandalen bezet. Deze gaven ook Andalusië de huidige naam, afgeleid van Vandalusië.

De Byzantijnse Keizer Justinianus verjoeg rond 550 de Vandalen en veroverde de stad. Hij gaf haar de naam Spania.

De Byzantijnen werden op hun beurt verjaagd door de Visigotische koning Leovigild in het jaar 572. Hij werd de eerste Visigotische koning die zich sterk genoeg voelde om daadwerkelijk als koning op te treden.

Madinat Al-Zahra
Medina Azahara (Cordoba)

Met de komst van de Mooren word Cordoba in 716 hoofdstad van de provincie, afhankelijk van het Kalifaat van Damascus.

In 756 roep Abd Al-Rhaman I zichzelf uit tot Emir en maakt zich onafhankelijk van Damascus. Cordoba wordt een Emiraat.

Abd Al-Rhaman III verheft zichzelf tot Kalief in 912. Het machtige Kalifaat van Cordoba was geboren.

Hij liet de Mezquita bouwen en, net buiten Cordoba, de stad Madinat-Al-Zahra, letterlijk; "Stad van de Sinaasappelbloesem" of "De Schitterende".

Cordoba groeide in die periode uit tot de grootste stad van de wereld met meer dan 500.000 inwoners, en tot financiële, commerciële en cultureel centrum van die tijd.

Cordoba bezat ook de grootste en belangrijkste bibliotheek met, naar schatting, 400.000 boeken.

Het Kalifaat eindigde in 1031, toen de kalief Hisham III werd verdreven. Al-Andalus verviel in meer dan 30 kleine koninkrijken, de Taifas.

Ferdinand III van Castilië en Leon veroverde Cordoba in het jaar 1236. Hierna werd Granada, als enige, nog overgebleven Moorse koninkrijk, de hoofdstad van Al-Andalus.

Onder anderen door een slechte bestuur, epidemieën, en extreme droogte verviel de stad rond het jaar 1700 tot een onbeduidend stadje van net 20.000 inwoners.

Pas na 1975, en het einde van de Franco dictatuur, is er sprake van herstel in Cordoba.

  • Klimaat:

Cordoba is de heetste stad van Spanje. Wordt beïnvloed door zowel mediterrane, oceaan en landklimaat.

De zomers zijn erg heet en droog. Regelmatig stijgt de temperatuur tot boven de 40 graden Celsius.

De winters zijn erg mild. De temperatuur daalt zelden onder het vriespunt.

De gemiddelde maxima per jaar is 25 graden, de minima 11 graden. Hiermee heeft Cordoba het hoogste jaargemiddelde van het Europese continent.

De gemiddelde neerslag per jaar rondt de 530 mm.