Madrid in het kort  • Introductie:

Madrid is de hoofdstad van Spanje en met 3,183.000 inwoners de derde grootste stad van Europa na Londen en Berlijn. Naast Madrid-stad dragen de provincie en de autonome regio dezelfde naam. Deze autonome regio bestaat alleen uit de provincie Madrid.

Madrid ligt op een paar kilometers van het echte geografische centrum van Spanje, op de Spaanse hoogvlakte en op een gemiddelde hoogte van 657 meter.

De stad ligt aan de voet van de Sierra de Guadarrama en de rivier de Manzanares doorkruist de stad van noord naar zuid.

Madrid is de belangrijkste stad van Spanje op economisch, cultureel, architectonisch en industrieel gebied. De Beurs van Madrid is de derde van de Europese Unie en de tweede van alle Spaanstalige landen.

Het vliegveld Adolfo Suarez Barajas verwerkt jaarlijks rond de 50 miljoen passagiers. Meer dan 5 miljoen mensen bezoeken allerlei internationale beurzen bij Ifema, het beurscomplex van Madrid.

Het Spaanse wegennet vindt zijn kilometer 0 in het centrum van Madrid, de Puerta del Sol. En de spoorweg in station Puerta de Atocha.

De stad bezit vele monumenten parken en musea, zoals Het Koninklijke Paleis, Het Prado museum of El Retiro Park. Madrid staat ook bekend om de zeer uitgebreide shop en uitgaansleven en natuurlijk de heerlijkste tapas.

Er komen jaarlijks rond de 8 miljoen toeristen naar de stad, waarvan ongeveer 5 uit het binnenland en 3 uit het buitenland. 

Plaza de Cibeles (Madrid)
Plaza de Cibeles (Madrid)
  • Beknopte geschiedenis:

De eerste gedocumenteerde bewijzen van menselijk bewoning in de regio dateren uit de pre Romeinse tijd ongeveer 2500 jaar geleden.

In de VII eeuw, en dus in de Romeinse tijd, is er melding van een Visigotisch “vicus” (Latijn voor klein dorp of wijk) met de naam “Matrice”.

De Moren bouwden in de IX eeuw een fort op deze “vicus” om de stad Toledo te beschermen en de bergpassen van de Guadarrama te bewaken en gaven het de naam “Magerit”. Waar de naam “Madrid” dus vandaan komt is nu nog een punt van discussie.

Pas in de XI eeuw en met de verovering van de stad door Alfons VI van Leon, zou de stad integreren bij het koninkrijk Castilië.

Het nomade Castiliaans Parlement komt in Madrid voor het eerst bijeen in 1309 onder de regering van Ferdinand IV. Later, na de oprichting van de Spaanse Staat, zou dat vaker gebeuren.

In 1520 tijdens de opstand van de Comunidades koos Madrid partij tegen Karel V. Na de nederlaag van de opstandelingen werd de stad door de keizerlijke troepen ingenomen in 1521.

Ondanks dat koos zijn zoon, Filips II in het jaar 1561 Madrid als zijn definitieve hoofdstad. Voor die tijd was het een nomade regering en parlement en kende Spanje geen echte hoofdstad.

Dit zou doorslaggevend zijn voor de ontwikkeling van de stad, de bevolking zou explosief toenemen. Niet alleen met de komst van de regering, het parlement, de functionarissen en alles wat dit met zich mee brengt, maar ook omdat er van alle hoeken van het rijk en aangelokt door de importantie van een vaste hoofdstad mensen naar Madrid trokken om zich te vestigen.

Puerta de Alcala (Madrid)
Puerta de Alcala (Madrid)

Madrid zou, met een paar korte tussenpozen, tot vandaag de dag de hoofdstad van Spanje blijven. De langste periode was tussen 1601 en 1606. Toen verhuisden de regering en het parlement naar de stad Valladolid.

Tijdens de Franse bezetting van Spanje door Napoleon gaf de opstand tegen zijn broer Josef Bonaparte, door Napoleon tot koning van Spanje gemaakt, het startsein voor de Onafhankelijkheidsoorlog op 2 mei 1808.

De schilder Goya maakte naar aanleiding van deze opstand de beroemde schilderij “3 de mayo en Madrid”.

Voor de Spaanse Burgeroorlog was Madrid een republikeins stad, met een meerderheid in de gemeenteraad van 15 socialistische raadsleden, 15 republikeins en 20 royalisten.

Tijdens de oorlog kreeg de stad de eerste luchtaanvallen uit de geschiedenis. Uitgevoerd door Duitsland en Italië die de opstand van Franco steunden en als oefening voor de Tweede Wereldoorlog.

Uiteindelijk werd Madrid begin april 1939 door de Nationalisten van Franco ingenomen. De stad kreeg meteen te maken met de represailles van de nationalisten, in die dagen werden dagelijks tussen de 200 en de 250 mensen gefusilleerd. 

  • Klimaat:

Madrid kent een droog koud klimaat met licht tendens naar mediterraan klimaat, al zijn de zomers behoorlijk heet. Met een gemiddelde maxima per jaar van 38 graden en een minima van -7 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur over het hele jaar is 15 graden Celsius. De temperatuur in de zomer ligt boven de 35 graden Celsius. In de winter worden regelmatig de -5 gepasseerd.

De gemiddelde neerslag is 400 ml per jaar. Hiermee is het de droogste hoofdstad van Europa. De zon schijnt gemiddeld 2800 uren per jaar dat is vergelijkbaar aan Athene die ongeveer dezelfde neerslag heeft maar met minder koude winters.