Malaga in het kort



  • Introductie:

Met 569.000 inwoners is Malaga de tweede stad van Andalusië na Sevilla, en hoofdstad van de gelijknamige provincie.

Malaga ligt aan zee en is de hoofdstad van de Costa del Sol. De agglomeratie rond de stad met onder anderen de dorpen Marbella, Benalmadena, Torremolinos, Fuengirola en Rincon de la Victoria is op vier na de grootste van Spanje, met een inwonertal van rond de miljoen.

Er stromen twee rivieren door Malaga, de Guadalmedina en de Guadalhorce. Beiden monden uit in de Middellandse Zee.

De stad heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste steden van Spanje, vooral op toeristisch en economisch gebied.

In 1919 werd het vliegveld van Malaga geopend met de eerste internationale vlucht ooit in Spanje.

Malaga heeft misschien niet zoveel monumenten als Sevilla of Granada, maar ze zijn wel de moeite waard om bezichtig te worden. De Alacazaba met Romeinse en Arabische invloeden. Het Romeinse Circus, De prachtige Kathedraal. El Museo de Picasso en veel meer.

Caminito del Rey (Malaga provincie)
Caminito del Rey (Malaga provincie)
  • Beknopte geschiedenis:

Over de oorsprong van Malaga doen verschillende theorieën de ronde. De meest aannemelijk is dat de Feniciërs de stad stichten rond het jaar 1000 v. C.

In de zesde eeuw v.C. werd de stad door de Carthagers op de Feniciërs veroverd en in 218 v. C. werden deze door de Romeinen verdreven tijdens de Tweede Punische Oorlog.

Uit de Romeinse tijd stammen onder anderen de haven, het theater en een deel van het fort.

De Germaanse Visigoten, de West-goten dus, veroverden de stad op de Romeinen in het jaar 410. In de zesde eeuw de Romeinen op de Visigoten en in 623 weer de Visigoten op de Romeinen.

Met de landing op Tarifa van de Arabieren, later Moren genoemd, kwam er een eind aan de heerschappij van de Visigoten. Malaga werd eerst een onderdeel van Al-Andalus en later, rond het jaar 1100 van het Koninkrijk Granada. Van de Moren kreeg de stad de naam “Malaqah”.

Kathedraal (Malaga)
Kathedraal (Malaga)

In het jaar 1487 veroverden Isabella I van Castilië en Ferdinand II van Aragon, ook wel de Katholieke Koningen genoemd, de stad na een zeer lange en bloedige strijd die tienduizenden levens koste.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd Malaga door Mussolini gebombardeerd als steun op de opstand van de Nationalisten van Franco.

Sinds 1972 is Malaga in het bezit van een eigen universiteit. Voor die tijd was er alleen een faculteit van de universiteit van Granada.

  

  • Klimaat:

Malaga kent een Subtropisch/Mediterraans klimaat. De zomers zijn niet zo extreem heet als bijvoorbeeld in Cordoba of Sevilla. De winter is erg mild, de laatste 100 jaar heeft er niet gevroren.

De gemiddelde temperatuur van de zomers rondt de 30 graden Celsius, de winter de 8 graden.

Ongeveer 15 dagen per jaar steekt er een warme wind op die de gevoelstemperatuur kan doen stijgen tot ver boven de 40 graden Celsius.