Salamanca in het kort  • Introductie:

Salamanca, grenzend aan Portugal en gelegen in de regio Castilië-Leon, telt 145.000 inwoners, ligt 200 km ten westen van Madrid en is tevens hoofdstad van de provincie Salamanca.

De autonome regio Castilië-Leon telt 9 provincies; Salamanca, Valladolid, Burgos, Avila, Palencia, Segovia, Soria, Zamora en Leon.

Castilië-Leon heeft geen echte hoofdstad, maar de autonome regering van de regio zetelt in Valladolid.

Het oude centrum van Salamanca werd in 1988 tot Werelderfgoed verklaart door de Unesco. Hier bevinden zich de Oude en de Nieuwe kathedraal, La Plaza Mayor, (de mooiste van Spanje) la Casa de las Conchas en de Oude en de Nieuwe Universiteit.

De Universiteit van Salamanca is een van de oudste van de wereld. Werd in 1218 opgericht door koning Alfons IX van Leon.

Salamanca is een stad die de sfeer van een dorp ademt, knus, gezellig en vriendelijk.

Kathedraal (Salamanca)
Kathedraal (Salamanca)
  • Beknopte geschiedenis:

De oorsprong van de stad dateert van de IJzertijd, ongeveer 2700 jaar geleden. Het werd door de Carthagers opgericht als verdedigingsstad.

Na de val van Carthago in 146 v.C. werd het een belangrijke nederzetting voor de Romeinen op de Zilverroute, het was de oversteekplaats van de rivier de Tormes. Van de Romeinse brug die hiervoor werd gebouwd rest vandaag iets meer dan de helft.

Na de val van de Romeinen werd de streek bezet door de Alanen en later door de Visigoten.

Met de komst van de Moren in 712 raakte de stad in ernstig verval. Pas na de verovering van Toledo door koning Alfons VI in 1085 en hierdoor de verplaatsing van de verdedigingslinie naar de rivier de Taag, kreeg de stad de kans om zich enigszins te herstellen.

In Salamanca vonden in 1486 en 1487 de eerste gesprekken tussen koningin Isabella I van Castilië en Christoffel Columbus om de reis naar America door de Spaanse Kroon te financieren.

Tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog werd Salamanca vanaf 1809 door de Fransen bezet. In 1812 tijdens de slag van de Arapiles werd Napoleon verslagen door de Britse Lord Wellington. Deze slag werd de inleiding voor het einde van Napoleon in Spanje.

Tussen 1936 en 1937 werd de stad het hoofdkwartier van de opstandige troepen van dictator Franco.

Tuna (Salamanca)
Tuna (Salamanca)

Salamanca is een echte universiteitsstad. Jaarlijks komen rond de 40.000 studenten naar Salamanca om voornamelijk het Spaans in al zijn facetten te bestuderen.

Salamanca, ondanks de hoge gemiddelde leeftijd van haar vaste inwoners, is een gezellige en jonge stad met veel mogelijkheden om van het uitgaansleven te genieten.

De Tuna, een muzikale studenten vereniging stammend uit de middeleeuwen, maakt het mogelijk nog leuker om door de prachtige straten en pleinen van Salamanca rond te lopen of op een terrasje van de overheerlijk plaatselijke gastronomie te genieten.

Elk faculteit heeft zijn eigen Tuna en eigen kleuren. Zij gaan gekleed in middeleeuwse tenues door de straten en pleinen en spelen en zingen ouderwetse ballades en liefdesliedjes.

  • Klimaat:

Salamanca kent een droog koud klimaat op de grens naar een mediterraan klimaat. De zomers zijn heet en droog. Met een gemiddelde maxima per jaar van 40 graden en een minima van -10 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur over het hele jaar is 12 graden Celsius. De temperatuur in de zomer ligt boven de 37 graden Celsius. In de winter daalt de temperatuur regelmatig onder de 0 graden..

De gemiddelde neerslag is 350 ml per jaar. De zon schijnt gemiddeld 2700 uren per jaar. De gemiddelde vochtigheidsgraad is 65%.