Segovia in het kort  • Introductie:

Segovia is een klein stadje in de autonome regio Castilië-Leon, hoofdstad van de gelijknamige provincie, 90 km ten noorden van Madrid  en telt 56.000 inwoners. Het oude centrum ligt op een hoogte van 1002 meter boven zeeniveau.

Segovia is eigenlijk geen stad maar een groot dorp. Het is rustig, gezellig en gemoedelijk. Het is ook waarschijnlijk een van de meest onderschatte steden van Spanje wat het internationale toerisme betreft.

Maar in Segovia vind je bijvoorbeeld een van de best bewaarde Romeinse Aquaducten, met een lengte van ruim 800 meter, meer dan 2000 jaar oud en op zijn hoogste punt bijna 30 meter hoog.

Ook het Alcazar is een bezienswaardigheid. Hij wordt ook “Het Disney Kasteel” genoemd. Dit omdat Walt Disney het Alcazar van Segovia als voorbeeld gebruikte voor zijn beroemde tekenfilmkasteel.

De Kathedraal aan de Plaza Mayor is de laatste Gotische kathedraal die in Spanje werd gebouwd en wordt beschouwd als het meesterwerk van het laat Gotisch.

Staat ook bekend als “De Dame onder de Kathedralen”.

De oude stad en het aquaduct zijn Werelderfgoed van de Unesco sinds 1985. 

Alcazar (Segovia)
Alcazar (Segovia)
  • Beknopte geschiedenis:

Ongeveer 60.000 jaar geleden was er al menselijk bewoning op de rots waar de stad later werd gesticht. Men heeft op geen 500 meter van het Alcazar resten gevonden van een Neanderthaler nederzetting. Ook werd de heuvel door de Kelten en de Iberiërs bewoond en zijn er sporen uit de Bronstijd.

Maar de stad zelf zou pas met de komst van de Romeinen worden gesticht in het jaar 79 v.C.

Keizer Trajanus liet in de eerste eeuw het Aquaduct bouwen, wat het belang van de stad voor de Romeinen onderstreept. Oorspronkelijk was deze 16 km lang.

Tijdens de Visigotische periode werd de stad een belangrijk religieus centrum samen met de stad Toledo.

Het is bijna zeker dat de stad werd verlaten tijdens de bezetting van de Moren. Toen koning Alfons VI van Leon de stad Toledo aan de Moren veroverde en daarmee de verdedigingslinie bij de Taag bracht, begon  men zich weer in Segovia te vestigen.

Romulus en Remo (Segovia)
Romulus en Remo (Segovia)

In Segovia werd Isabella tot koningin van Castilië gekroond in 1474. Na haar huwelijk met Ferdinand II van Aragon werd het Alcazar een van hun vaste residenties in het koninkrijk.

Segovia kent een van de rijkste en meest uitgebreide Castiliaanse gastronomie. Zo heb je aan de voet van het Aquaduct het restaurant “Casa Candido” waar je van de heerlijkste gerechten uit de streek kan genieten. Deze Candido is in het bezit van de koninklijke titel “Mesonero de Castilla”.

Tijdens de viering van het 2000 jarig bestaan van het Aquaduct van Segovia schonk de stad Rome een replica van de Capitolijnse Wolvin. Deze zou volgens de Romeinse Mythologie de stichters van hun stad, Romulus en Remo hebben grootgebracht. Dit beeld bevind zich op een paar meter afstand van het Aquaduct.

  • Klimaat:

Segovia heeft een oceanisch mediterraan klimaat. De zomers zijn warm met een gemiddelde maxima per jaar van 38 graden en een minima in december van -15 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur over het hele jaar is 11 graden Celsius.

De gemiddelde neerslag is 465 ml per jaar. Hiermee is het een redelijk vochtige hoek van de Spaanse Hoogvlakte waar groen overheerst. De zon schijnt gemiddeld 2600 uren per jaar. De vochtigheidsgraad rondt de 60%.