Sevilla in het kort  • Introductie:

Met 702.000 inwoners is Sevilla de vierde stad van Spanje, na Madrid, Barcelona en Valencia.

Het is de hoofdstad van de provincie met dezelfde naam en tevens hoofdstad van de autonome regio Andalusië. Deze regio wordt gevormd door de provincies Sevilla, Málaga, Córdoba, Huelva, Cádiz, Granada, Almería en Jaén.

Sevilla is op allerlei gebieden de belangrijkste stad van Zuid-Spanje; politiek, cultuur, kunst, economie en gastronomie.

De stad ligt 20 meter boven zeeniveau aan de rivier de Guadalquivir, 115 km stroomopwaarts, en is in het bezit van een rivierhaven waar niet al te grote zeeschepen kunnen aanmeren.

Sevilla heeft het grootste historische centrum van Spanje en een van de grootste van Europa. Er is veel te zien en te ontdekken en, door het vrolijke karakter van de Sevillanos, ook veel te beleven.

De kathedraal van Sevilla, derde in grote van de wereld. El Real Alcazar. nu nog in gebruik door de koning van Spanje. La Giralda, la Torre del Oro, la Plaza de España en veel meer.

Volgens de overlevering is de wijk Triana, de oude zigeuner-wijk aan de overkant van de rivier, de geboorteplaats van de Flamenco.

Gaudalquivir
Giralda (Sevilla)
  • Beknopte geschiedenis:

Volgens de Griekse Mythologie zou Sevilla door Herakles zijn gesticht. Sommigen associëren Sevilla met de Bijbelse Tartessos, waar de Iberiërs een machtig volk was die sterke banden onderhield met koning Salomo en de Minoïsche beschaving uit Kreta. En weer anderen associëren Tartessos met de verloren gegaan Atlantis van Plato.

Er zijn echter wel sporen van menselijk bewoning en mijnbouw gevonden die teruggaan tot vóór 3000 v. C. Men won er en handelde in goud, zilver, koper, tin en kwik.

De Feniciërs, aangelokt door de lucratieve handel, stichten er rond 1000 v. C. een handelspost in de buurt die ze Gadir noemden, het huidige Cadiz.

De aanwezigheid van de Feniciers leidde uiteindelijk tot een machtsstrijd met Carthago, dat werd het einde van Tartessos.

In 205 v. C. veroverde de Romeinse generaal Scipio de streek en versloeg de Cathagers. Deze Scipio stichtte de Romeise stad Italica in de buurt van het huidige Sevilla.

Later zou Julius Cesar op de plek waar nu Sevilla ligt, de stad Colonia Iulia Romula Hispalis, kortweg Hispalis, stichten en tot hoofdstad van de Romeinse provincie Hispania Baetica maken. In deze periode vergaarde hij de rijkdommen waarmee hij later de macht in Rome kon grijpen.

Palacio Real (Sevilla)
Palacio Real (Sevilla)

In 425 werd de stad door de Vandalen ingenomen, en in 540 door de Visigoten die de Sueben verjoegen.

In 711 begon de Moorse verovering van Spanje, en in 712 werd Sevilla door koning Musa ingenomen. Sevilla werd, samen met Cordoba, een van de belangrijkste steden ter wereld.

In 1248 werd Sevilla door de christelijke koning Ferdinand III van Castilië en León aan de Moren heroverd.

Na de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus in 1492 werd Sevilla de thuishaven van de beroemde Zilvervloot en de belangrijkste haven tussen Amerika en Europa. Hierdoor groeide de stad snel, rond het jaar 1500 telde Sevilla meer dan 100.000 inwoners.

In 1929 organiseerde Sevilla de Ibero-Amerikaanse Tentoonstelling, hiervoor werd de Plaza de España aangelegd.

En in 1992 de Wereldtentoonstelling. Een groot deel van de installaties die hiervoor werden gebouwd zijn gebruikt om, onder anderen, de grootste technologische wetenschapspark van Andalusië te huisvesten.

  • Klimaat:

Sevilla is een van de warmste steden van Europa, de gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 18 graden Celsius.

In de wintermaanden ligt het gemiddelde rond de 15 graden.

De zomers zijn heet, droog en lang, van maart tot november kan de temperatuur makkelijk de 30 graden bereiken, en in juli en augustus worden de 40 graden regelmatig gepasseerd. Soms kan de gevoelstemperatuur tot boven de 50 graden oplopen.

De neerslag per jaar is bijna te verwaarlozen.