Valencia in het kort



  • Introductie:

Valencia is de hoofdstad van de autonome regio Valencia. Deze Comunidad Valenciana bestaat uit de provincies Valencia, Alicante en Castellón. Is tevens hoofdstad van de gelijknamige provincie en met 799.000 inwoners, na Madrid en Barcelona de grootste stad van Spanje.

Valencia ligt aan de Middellandse Zee in het midden van de baai van Valencia. Op 350 km ten zuiden van Barcelona en 365 km ten oosten van Madrid.

Oorspronkelijk stroomde de rivier de Turia door de stad, maar na veel overstromingen in het verleden en vooral die van 1957, besloot men om de bedding te verleggen en sindsdien stroom de rivier ten zuiden van de stad. De oude rivierbedding is tegenwoordig een prachtig stadspark.

Tien kilometer ten zuiden van de stad bevindt zich de Albufera een van de grootste meren van Spanje.

Valencia is een stad met heel veel oude en moderne architectuur. De stad van de Kunst en de Wetenschappen is hier een voorbeeld van, ontworpen door onder andere de beroemde architect Santiago Calatrava.

Valencia is ook de stad van de paella, het meest typisch Spaans gerecht. De oorspronkelijke was de “paella valenciana” een gerecht om de restjes op te maken. Tegenwoordig is het een delicatesse en symbool over de hele wereld van de Spaanse gastronomie.

Miguelete (Valencia)
Miguelete (Valencia)
  • Beknopte geschiedenis:

De stad Valencia werd door de Romeinen gesticht in 138 v.C. met de naam Valentia Edetanorum. Maar er zijn aanwijzingen dat er in de IV eeuw v.C. al menselijk bewoning was in de streek.

Na de val van Rome en tot de komst van de Germaanse stammen nam de kerk het bestuur van de stad over. In deze periode werden de Romeinse tempels vervangen door christelijke kerken.

Tussen de  VI en de VII eeuw was de stad in handen van het Byzantijnse rijk en was het meest westelijk territorium wat ze ooit hebben gehad.

In 625 werd de stad veroverd door de Visigoten. In 711 vielen de Moren Spanje binnen en bezetten onder anderen ook Valencia. Over deze twee perioden is erg weinig bekend.

In 1094 viel Rodrigo Diaz de Vivar, bijgenaamd “El Cid” (van het Arabisch “sidi” wat heer betekend), de stad binnen. Hiermee was Valencia tussen 1094 en 1102 weer in handen van de christenen.

Echter de Moren veroverden weer de stad en zouden pas verdreven worden door de koning van Aragon Jaime I in 1238. Jaime I gaf de stad de autonomie en wetten die de basis vormen voor de hedendaagse Autonome Statuten van de Comunidad Valenciana.

Ciudad de las Artes y las Ciencias (Valencia)
Ciudad de las Artes y las Ciencias (Valencia)

Tijdens de XV eeuw kende Valencia een periode van grote welvaart. De stad werd de grootste en meest bevolkt van het Rijk van Aragon.

Tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog tussen 1808 en 1814 tegen de Fransen werd de stad zwaar getroffen. De inslagen van de kanonnen zijn vandaag nog te zien aan de toren de Quart en Serranos.

Tussen 1812 en 1814 was Valencia, onder Josef I de broer van Napoleon, de hoofdstad van Spanje. Dat zou ze weer zijn tussen 1936 en 1937, toen de Spaanse republikeinse regering uit Madrid moest vluchten voor de nationalisten van Franco. In 1937 werd de hoofdstad verplaatst naar Barcelona.

Valencia is vandaag de dag een moderne welvarende stad. Het vliegveld Manises verwerkt elke jaar rond de 10 miljoen passagiers. El Palacio de Congresos de Valencia werd in 2010 door de International Association of Conference Halls uitgeroepen tot beste congresgebouw van de wereld.

  • Klimaat:

Valencia kent een echt mediterraan klimaat met zachte lichtelijk natte winters en hete en droge zomers. De gemiddelde jaartemperatuur is 18 graden Celsius. De gemiddelde maxima 23 en de minima 14 graden. De temperatuur komt eigenlijk nooit onder nul, de laatste keer was in 1960.

De neerslag van rond de 500 mm per jaar vindt voornamelijk plaatst tijdens de herfst.

De vochtigheidsgraad is door de nabijheid van de zee redelijk hoog, ongeveer 65%. Dit varieert weinig door het jaar heen.