Dé Spanje specialist


Sierra Nevada in het kortIntroductie:

 

De Sierra Nevada in de provincie Granada in het zuiden van Spanje is onderdeel van de Cordillera Bética bergketen. Hier vind je de hoogste bergen van het Spaanse Schiereiland. Er zijn in totaal 16 bergtoppen die hoger zijn dan 3.000 meter. De hoogste is de Mulhacen met 3.482 meter, hiermee is hij de tweede van Spanje, alleen de vulkaan de Teide op Tenerife is hoger; 3.718 meter.

Verder maakt het Nationaal Natuur Park van Sierra Nevada deel uit van het gebergte en is de grootste van de 15 Nationale Natuur Parken van Spanje.

Sierra Nevada is het meest zuidelijke skigebied van Europa. Op slechts 27 km van de stad Granada en op minder dan 100 km van Motril, aan de kust van Granada. Hierdoor kun je op dezelfde dag genieten van de bergen en de zee, de route met de auto kan worden gedaan in iets meer dan een uur.

 

Wintersport:

 

Het skigebied en dorp Pradollano ligt 2.100 meter boven de zeespiegel en is het hoogste stedelijk centrum van Andalusië. 

Dit gebied telt maar liefst 126 km aan pistes; 14 km groene, 52 km blauwe, 50 km rode en 10 km aan zwarte pistes en ligt tussen de 2.100 en 3.305 meter.

Er zijn in totaal 21 skiliften waarvan 2 gondels, 14 stoeltjesliften en 5 sleepliften.

De langste piste voert vanaf een hoogte van 3.305 meter, net onder de top van de Pico Veleta, (3.398), tot aan het dorp Pradollano op 2.100 meter. Een hoogteverschil van 1.205 meter en een lengte van 6,5 km.

 

Het skigebied heeft goede diensten voor het beoefenen van allerlei soorten van wintersport, maar biedt ook andere mogelijkheden, zoals hondensleetochten, een sneeuwpark of het recreatiepark El Mirlo Blanco.

In de zomer worden allerlei soorten berg- en buitensporten beoefend zoals fietsen, paardrijden, wandelen, klimmen, en veel meer.

Naast de hotels en gebouwen voor accommodatie, zijn er ook die zijn gewijd aan de diensten van het station zoals klinieken, kinderdagverblijven, winkels, supermarkten, skischolen, skiverhuur en taxibedrijven. Kortom, alles wat nodig is voor een prettig verblijf.

Het skigebied is verbonden met de stad Granada door een taxiservice, zowel van de hoofdstad als die van het station zelf. En een dagelijks buslijn met vertrektijden vanaf 08:00 vanaf Granada en 09:00 vanaf Pradollano, tot 17:00 vanaf Granada en 18:30 vanaf Pradollano.

In 1996 werden de Wereldkampioenschappen Alpineskiën in Sierra Nevada gehouden. Evenals verschillende edities van de Alpine Ski World Cup. Bovendien was het kandidaat als belangrijkste locatie voor de Olympische Winterspelen. In 2012 werd Sierra Nevada door de raad van de International Ski Federation (FIS), aangewezen als gastheer voor de Wereldkampioenschappen Snowboard en Freestyle van 2017.

 

Zomersport:

 

De klim naar de Sierra Nevada is erg populair onder fietsers. Het kan worden beklommen vanaf het dorp Monachil of vanaf Guejar Sierra , waarvan de eerste de moeilijkste is vanwege de weg en de steile hellingen. Het kan worden gefietst tot Pradollano of doorgaan naar de Pico Veleta. Het heeft een lengte van 46 km, een hoogteverschil van 2.628 meter en een gemiddelde stijgingspercentage van 6% met een maximum van 15%.

De beklimming vanaf Guejar Sierra is 45 km lang tot de Pico Veleta, een hoogteverschil van 2.558 meter en een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5%. De route vanaf Guejar Sierra tot het skistation van Pradollano heeft een totale lengte van 33 km en een hoogteverschil van 1.603 meter.

Sierra Nevada trekt jaarlijks veel toeristen aan het begin van september, wanneer de wielerronde La Vuelta langskomt. Door het jaar heen zijn er ook wielertoeristen die de bergpassen zelf oprijden.

Ook kan je, buiten de wintersporten en fietsen, allerlei andere sporten beoefenen in de Sierra Nevada, zoals paardrijden, bergbeklimmen, wandelen of simpelweg van de prachtige natuur genieten.